На 24 декември се отбелязва Бъдни вечер, наричана в България още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка. Това е един от най-важните семейни празници, както и денят преди раждането на Христос. Тогава приключват и четирисетдневните коледни пости, продължаващи от 15 ноември.
На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Според народния обичай тя винаги се подрежда около огнището. Ястията задължително трябва да са постни и според повечето вярвания – нечетно число. Бройката им е 7, колкото са дните на седмицата или 9, колкото трае бременността на жените. Има райони в България, където на празничната маса се поставят 11 ястия.
От православна гледна точка, за трапезата не съществува друго изискване освен да е постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост. На този ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва да приемат Светото Причастие и така да посрещнат Христовото Рождество.
Публикуване на коментар